Ny poddserie om åldersvänliga städer

Vad behövs för att en stad ska vara bra att åldras i? Det är en av många frågor som lyfts i den nya poddserien Den åldersvänliga staden med Ann Jönsson på Nordens välfärdscenter och Ted Bergdahl på Infab. I sex avsnitt diskuteras alltifrån hur vi planerar stadsmiljöer och bostäder till hur vi hanterar ofrivillig ensamhet och skapar gemenskap.

Vi lever allt längre i Norden och andelen äldre ökar. Detta ställer nya krav på våra samhällen. Ann Jönsson är seniorrådgivare på Nordens välfärdscenter och har under de senaste åren arbetat med ett projekt om åldersvänliga städer i Norden. I den nya podden deltar politiker, forskare, arkitekter och tjänstemän, liksom representanter för ideella organisationer och vanligt folk på gatan.

– Syftet är att förmedla kunskap om vad som behövs för att en stad ska bli bra att åldras i. Vi vill också väcka intresse och skapa engagemang genom att visa vad som händer i Norden när det gäller arbetet kring åldersvänliga städer, säger Ann Jönsson.
Podden vänder sig till politiker, tjänstemän i kommuner, pensionärsrörelsen och till en intresserad allmänhet. Lyssna på avsnitten här under.

Direktlänk till avsnitt 1 – Ålderism, fördomar om äldre
Direktlänk till avsnitt 2 – Gemenskap och ofrivillig ensamhet
Direktlänk till avsnitt 3 – Medborgardialog och delaktighet
Direktlänk till avsnitt 4 – Välbefinnandets fyra pelare
Direktlänk till avsnitt 5 – Samhällsplanering och tillgänglighet
Direktlänk till avsnitt 6 – Bostäder för en åldersvänlig stad

Vill du veta mer? Kontakta ansvarig projektledare Ted Bergdahl via mail ted.bergdahl@infab.nu eller telefon 0709-560 080.